poniedziałek, 16 stycznia 2012

Studencki kwadrans #2 Domowe frytki z pomidorową salsą.

Kolejne typowo studenckie danie. Proste,  tanie, wymagające odrobinę pracy.
Wystarczą dwa produkty i szczypta chęci.





DOMOWE FRYTKI Z POMIDOROWĄ SALSĄ
(1 porcja)

Potrzebujesz:
- 4 średnie ziemniaki
- 3 pomidory
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- zioła prowansalskie, bazylia, czosnek granulowany
- vegeta

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki - niezbyt cienkie, żeby nam się nie rozpadły. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy nie więcej niż 10 minut. W tym czasie przygotowujemy salsę. Pomidory obieramy ze skórki po sparzeniu w gorącej wodzie, następnie kroimy w kostkę. Umieszczamy w miseczce, posypujemy vegetą i kropimy oliwą z oliwek.
Wracamy do naszych ziemniaków. W czasie, kiedy ziemniaki lekko stygną, w misce mieszamy musztardę, przyprawy i oliwę (nie za wiele), dodajemy słupki. Kiedy wszystkie będą obtoczone 'marynatą' wykładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 20-30 minut w 210 stopniach. Pyszne, studenckie danie gotowe!



2 komentarze:

  1. ulala;) ale bym coś przekąsiła, najlepiej takie fryty:)

    OdpowiedzUsuń