Dobrym przykładem jest dzisiejsza pizza. Wystarczą produkty, które masz w lodówce plus gotowe ciasto francuskie.
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Musisz mieć:
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 6 oddzielnych placków)
- kilka plasterków szynki*
- papryka*
- ser pleśniowy camembert*
- oliwki*
- sos pomidorowy (u mnie keczup)
- oregano, zioła prowansalskie
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki parę minut wcześniej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas kiedy ciasto się rozmraża, przygotowujemy składniki. Dodatki kroimy, sos pomidorowy (najlepiej własnej roboty, ale który student ma czas na tonięcie w pomidorach, kiedy w lodówce stoi Pan Keczup) mieszamy z ziołami. Smarujemy blaty ciasta, układamy dodatki. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę, zostawiamy tylko dolną i pieczemy 5 minut do czasu, kiedy ciasto nam 'urośnie'. Gorące posypujemy oregano i podajemy na stół. Szybki studencki obiad gotowy.
(*w zależności od naszych upodobań)
(*w zależności od naszych upodobań)
Mi się to podoba! Pizza plus ciasto francuskie- pycha!:)
OdpowiedzUsuń